FOIE GRAS Z KACZKI MULARD W CAŁOŚCI - 200g

Francuskie foie gras - całe wątróbki z kaczek.jpg
  • nowość
Dostępność: średnia ilość
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 159,00 zł 159.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Ugotowane kacze wątróbki w całości pochodzą z cenionej odmiany kaczek mulard tzw. kaczkogęsi, które są krzyżówką kaczek rasy pekin i kaczorów piżmowych. Mulardy, przeznaczone głównie do tuczu na słuszczone wątroby, zostały wyhodowane i przetworzone w les Landes, w regionie Sud-Ouest słynącym z produkcji foie gras.

Ich wytwórca - Maison Dupérier, może poszczycić się długimi tradycjami rodzinnymi, gdzie od pokoleń stawia się na jakość i autentyczność.

Ten wykwintny rarytas kuchni francuskiej najlepiej podawać z dobrej jakości opieczonym pieczywem tostowym, tostami z chleba wiejskiego, bagietki lub chałki. Doskonale też smakuje z opieczonym chlebem z żurawiną. Jako dodatek najczęściej serwuje się chutney z fig lub konfiturę z cebuli. Wystarczy odrobina, nie powinny zdominować smaku foie gras. Dobrze sprawdzą się także świeżo zmielony pieprz lub sól gruboziarnista.

Wyrafinowany smak foie gras wyśmienicie komponuje się z szampanem oraz z białymi, półsłodkimi winami moelleux typu Sauternes, Loupiac, Montbazillac, Jurançon... Jego walory smakowe znakomicie podkreśli również Tokaj szamorodni.

Aby docenić to, na co zasługuje, foie gras należy wyjąć z lodówki minimium 30 minut przed podaniem; za mocno schłodzone, nie rozwinie w pełni wszystkich smaków. 

Całego foie gras nie powinno się kroić w słoiku, lecz usunąć z formy w celu pokrojenia w ładne plastry. Wyjęcie wątróbek ze słoika ułatwi zanurzenie go na chwilę w ciepłej wodzie. Przed pokrojeniem, dobrze jest też zebrać z wierzchu nadmiar tłuszczu (oczywiście do wykorzystania w kuchni). Aby zachować delikatność konsystencji, foie gras kroi się ostrzem noża zanurzonym uprzednio w gorącej wodzie. Między każdym plastrem, ostrze należy wytrzeć do sucha.

Ze względu na swoją specyfikę, foie gras w całości nie jest przeznaczone do smarowania (nie jest pasztetem), co, przez wielu, mogłoby być odebrane jako poważne faux pas. Odkrojony kawałek wystarczy położyć na kromce dobrego chleba, brioszki lub piernika...

Nagrody:

Médaille d'or au Concours Général Agricole 2017

                                                                               

Médaille d'argent au Concours Général Agricole 2019

                                                                                

SKŁADNIKI: Fois gras, sól, pieprz.

Waga netto: 200g

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl