PURÉE Z SUDACHI - KRÓLOWEJ JAPOŃSKICH CYTRYN

Dostępność: SPRZEDANE, wróć później
Cena: 53,50 zł 53.50
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Sudachi jest mało znanym w Europie owocem cytrusowym wywodzącym się z Japonii. To niewielka, okrągła, zielona cytryna przypominająca wyglądem limonkę, którą uprawia się niemal wyłącznie na wyspie Shikoku, w prefekturze Tokushima. Jej zbiory są stosunkowe niewielkie, bo 5000 ton rocznie. Ale jej walory smakowe sprawiają, że jest owocem-symbolem, niezwykle cenionym w kuchni japońskiej, przez wielu uważanym za najlepszą cytrynę na wyspach.

Mieszkańcy archipelagu mają w zwyczaju serwować połówki sudachi do wielu potraw, w tym tradycyjnych jak soba, nabe czy udon. Skrapiają nią ryż, sporządzają  zupę, dodają do piwa. Jest to także jeden z głównych składników słynnego sosu ponzu, obok soi, mirinu (słodka przyprawa na bazie wódki ryżowej), kombu (suszone glony) i bonito (suszony tuńczyk). Istnieje również wiele produktów aromatyzowanych tym owocem : sorbety, napoje, japońskie wódki...

Sudachi jest cytryną aromatyczną, ale także bardzo kwaśną – w swojej nazwie nosi słowo SU czyli ocet. Japończycy bardzo sobie cenią jej kwaśny smak, dlatego zrywają je odpowiednio wcześnie, kiedy są jeszcze zielone i niedojrzałe. Dojrzałe stają się słodkie.

Owoce użyte do produkcji purée z sudachi pochodzą wyłącznie z gospodarstw spełniających wymogi UE i produkujących zgodnie z zasadami zrównoważonego rolnictwa.

Świeże owoce przybywają z Shikoku do Francji, gdzie purée, w 100% naturalne, wytwarzane jest metodmi tradycyjnymi. Sudachi kroi się ręcznie i ręcznie usuwa pestki, po czym gotuje w klasycznych kociołkach powoli i zwłaszcza w niewielkich ilościach uważając, żeby cukier się nie skarmelizował, a owoce zachowały świeżość smaku. 

I tę oryginalną świeżość poczujemy na wędzonym łososiu, białej rybie, piersi z kaczki czy kozim serze. W deserach, kremach i sorbetach. W sosach do sałat i sałatek. Wszędzie tam, gdzie dobrze wyważonym, kwaśno-słodkim smakiem konfitury wytrawnej z sudachi będziemy chcieli zaskoczyć nasze kubki smakowe. Nawet w koktajlach (np. dodając odrobinę do Mojito).

Lubimy je za intensywność smaku i cytrynowe orzeźwienie, za słodycz łagodzącą kwasowość i kwasowość łagodzącą słodycz, za nową odsłonę wielu deserów i za nowość doznań w ogóle. Za delikatne muśnięcia i mocne akcenty. I za to, że raz jest kucharzem, raz cukiernikiem, a innym razem... barmanem.

SKŁADNIKI: sudachi (Citrus Sudachi) – 56,50%syrop (woda, cukier).

Przechowywać z dala od źródeł światła i ciepła, po otwarciu - w lodówce.

Waga netto: 210g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl