PRALINÉ Z MIGDAŁÓW Z PROWANSJI I ŚWIEŻEGO IMBIRU Z PERU

Dostępność: SPRZEDANE, wróć później
Cena: 42,00 zł 42.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Migdały z ekologicznych plantacji Prowansji, cukier trzcinowy bio i świeży imbir z organicznych upraw z Peru - to kolejna, doskonała propozycja japońsko-francuskich cukierników Taisuké i Emiko Hashimoto. 

Trzykrotni zdobywcy przyznawanej w Paryżu prestiżowej nagrody Prix Epicures - Złote Epikury 2018 za praliné z migdałów z Prowansji i japońskiej herbaty matcha - klik, Złote Epikury 2019 za konfiturę z fig prowansalskich z płatkami róży z Grasse - klik  oraz Prix Epicures Bronze 2020 za mieszankę karmelizowanych migdałów w czekoladzie z Peru z kandyzowanym, peruwiańskim imbirem - klik - zaskakują tym razem oryginalnym połączeniem migdałów z imbirem w formie praliné.

Taisuké i Emiko pochodzą z Kobe. Od blisko dwóch dekad mieszkają we Francji, niemal od trzech zajmują się cukiernictwem. Kilka lat temu osiedlili się w Prowansji i prywatnie sami ją trochę przypominają. To bardzo ciepłe, przyjazne i „słoneczne” małżeństwo, które uśmiecha się tak samo dużo, jak pracuje.

Ich wyzwaniem jest tworzenie kreacji zaskakujących, wywodzących się z mariażu dwóch kultur kulinarnych: francuskiej i japońskiej. Ich filozofią - używanie składników najwyższej jakości pozyskiwanych z poszanowaniem natury i jej rytmu oraz przekazywanie dobrej energii pochodzącej z ziemi ich producentów, biodynamiki i pracy wykonywanej ręcznie.

Ręcznie zbierane owoce, a niektóre składniki także własnoręcznie, obierają, kroją i przygotowują do produkcji sami. Są doświadczonymi cukiernikami, a właściwie - pâtissier-chocolatiers, bo wytwarzają również czekoladę, ale najbardziej cenią sobie określenie - pâtissier artisanal – cukiernik-rękodzielnik.  

Chętnie pracują z migdałami - dają bezmiar możliwości i nieustannie inspirują. A inspirują tym bardziej, że ich pracownię otaczają migdałowce z ekologicznej plantacji przyjaciela-dostawcy. Mogą zatem przyglądać się codziennie jak natura przybliża porę zbiorów. Praliné czas zacząć! Zawsze z sercem i ogromna pasją.

Żeby wydobyć głębię ich smaku, migdały są odpowiednio prażone, następnie mieszane z karmelizowanym cukrem trzcinowym i mielone. Do powstałego w ten sposób klasycznego, francuskiego praliné dołączy wkrótce wysokogatunkowy, świeżo obrany, soczysty imbir z Peru.

Ta kompozycja o gęstej teksturze chrupiącej praliny i świeżości imbiru wplecionej w delikatny smak migdałów została pomyślana jako krem do smarowania lub gotowa pasta do wyrobów cukierniczych, ale praktycznie ma nieograniczone zastosowanie. Wykorzystamy ją, na przykład, jako dodatek do przekąsek lub wzbogacimy nią verriny. Tworzy też świetne połączenie z grilowanymi krewetkami oraz doskonałą bazę dla inwencji kulinarnych.

 Lubimy ją za oryginalność i doskonałą harmonię smaków, za delikatność i wyrazistość zarazem. Za kremowo-chrupiącą teksturę i świeżość imbiru długo utrzymującą się w ustach. Za krem do makaroników z białą czekoladą i niecodzienny dodatek do przystawek. Za reakcje naszych gości, ilekroć znajdzie się na stole i za dreszczyk emocji przy podkradaniu jej ze słoika.

Produkt bez konserwantów o bardzo gęstej konsystencji. Ewentualne oddzielenie się oleju jest naturalne. Po otwarciu, jednorazowo, dobrze wymieszać łyżeczką do uzyskania kremowej masy. Wymagające, ale warto!

SKŁADNIKImigdały, cukier trzcinowy blond, świeży imbir z Peru - 9%. 

Produkt w 100% bio - wszystkie składniki pochodzą z upraw ekologicznych. Potwierdzone znakami certyfikacyjnymi AB (Agriculture Biologique) i  Unii Europejskiej.

Może zawierać śladowe ilości orzechów.

Przechowywać w miejscu chłodnym i suchym. Nie wkładać do lodówki.

Waga netto: 180g

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl