SŁONY KARMEL - Z MASŁEM BORDIER, NACRE DE SEL I WANILIĄ Z MADAGASKARU
Cena regularna:
37,00 zł
towar niedostępny
dodaj do przechowalniPoznaj produkt
Perfekcyjnie aksamitny krem z karmelu, z wysokiej klasy masłem Bordier, rzadką solą - nacre de sel i wanilią z Madagaskaru. Wyprodukowany metodami tradycyjnymi w Bretanii przez specjalistów od słonego karmelu.
Odkryj także ich słony karmel praliné - z migdałami i orzechami laskowymi - klik oraz karmel naturalny - klik.
Poznaj producenta
Zanim poszli własną drogą Nicolas i Caroline Hubert pracowali jako cukiernicy w prestiżowych restauracjach, w tym w wyróżnionej gwiazdkami Michelin. Ich własna droga rozpoczęła się w przydomowym garażu, gdzie zaczęli produkować słony karmel. Miał być powrotem do smaków dzieciństwa i odzyskać dawną autentyczność. Wszystko było robione ręcznie. Wytwarzali 6 słoików na minutę i sprzedawali na lokalnych targach.
To tam zostali dostrzeżeni i zaproszeni do współpracy przez Jean-Yves Bordier - sławę wśród producentów masła, u którego zaopatrują się wielkie nazwiska francuskiej kuchni i szefowie spoza Heksagonu. Ich dostawcą stał się także znany producent soli Les Salines de Millac, którego wyjątkowa nacre de sel - perła soli - uszlachetniła skład karmelowego kremu.
Nacre de sel to rzadki i bardzo ceniony rodzaj prestiżowej soli fleur de sel. Obie powstają w procesie naturalnego odparowywania wody morskiej w basenach solankowych dzięki współdziałaniu promieni słonecznych i wiatru. Są zbierane ręcznie i wyłącznie z powierzchni wody. Fleur de sel - to działanie wiatru ze wschodu, wiatr zachodni, który tworzy nacre, buduje kryształki większe, bardzo geometryczne i kruche, z różowym odcieniem masy perłowej.
Nicolas i Caroline byli już nie tylko specjalistami od karmelu. Stali się symbolem wyrobów ekskluzywnych, z wysokiej klasy masłem i solą, które pozostają przy tym prostą, słodką przyjemnością na co dzień.
W słoiku lub w formie cukierków produkują dziś 20 ton karmelu rocznie, w różnych smakach. Jak się to robi można obejrzeć w bretońskim Kérantour, w ich butiku z oknem na pracownię, która zastąpiła garaż i gdzie goście mogą obserwować każdy z etapów produkcji, a potem wszystkiego spróbować.
Klasyczny krem z karmelu i słonego masła to specjał typowo bretoński. Ten, został wyprodukowany z dodatkiem wysokogatunkowej wanilii z Madagaskaru oraz z masła o obniżonej zawartości soli.
Słony karmel, z czym łączyć?
Można nim wypełnić naleśniki, posmarować gofry, pokryć lody i kremy w deserach. Można wykorzystać do ciast z jabłkami i serników, do tart z czekoladą, ulubionych ciastek, ciasteczek i muffin. Jako ganache do makaroników oraz nadzienie do pączków. Solony karmel kocha gruszki i orzechy. Doskonale też dogaduje się z morelami pod kruszonką z owocami leszczyny. Cudowne doznania smakowe przynosi w połączeniu z brioszką opiekaną na maśle, podaną z lodami. Może też uprzyjemniać dania słone, na przykład z prażonymi jabłkami, które zaserwujemy z drobiem. A jeśli jesteśmy łasuchami, dobrze wiemy czym jest kanapa i łyżeczka.
♥ Lubimy go za wyjątkowo aksamitną teksturę, zaskakującą gładkość i łagodność w ustach. Za słodki, intensywny aromat i delikatnie słony smak. Za przyjemne nuty wanilii i doskonałą jakość składników, dzięki którym popularny, prosty krem zmienia się w szlachetny karmel. Za poranne tosty na francuskie śniadanie z rozpływającym się od ciepła karmelem.... I za to, że wystarczy tylko jedna łyżeczka, żeby zastąpić z satysfakcją niejedno "coś słodkiego".
SKŁADNIKI: cukier, syrop glukozowy, śmietanka, masło półsłone (14,25%), mleko półtłuste, cukier inwertowany (glukoza, fruktoza), masło kakaowe, sproszkowana wanilia z Madagaskaru (0,3%).
Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, migdałów, sezamu.
Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła, po otwarciu - w lodówce.
Waga netto: 220g.