SÓL MORSKA Z GRECJI WĘDZONA NA ZIMNO DYMEM BUKOWYM 100% naturalna 90gr
Poznaj produkt
Naturalnie wędzona sól morska z Grecji jest ekskluzywną, rzadko spotykaną przyprawą o aromacie i smaku, które zmieniają potrawy w dania... ekskluzywne i rzadko spotykane. Wystarczy tylko szczypta, aby wydarzyło się coś naprawdę przyjemnego...
Pochodzi z północno-zachodniej gminy Messolonghi, gdzie pozyskuje się ją z wód Morza Jońskiego w procesie naturalnego odparowywania. Wysuszone w greckim słońcu kryształki, zbiera się ręcznie, a następnie wędzi zimnym dymem z drewna bukowego przez 140 godzin, mieszając je co jakiś czas. Dzięki tradycyjnym metodom wędzenia sól zyskuje wyrazisty i głęboki zapach, a jej smak intensywne lecz szlachetne zadymienie. Zachowuje przy tym wszystkie naturalne składniki, które znajdują się w wodzie morskiej. I pozostaje naturalną solą wędzoną w czystej postaci, bez sztucznych dodatków i aromatów.
Wędzona sól morska komponuje się doskonale z warzywami, mięsem i rybami. Jest idealna do dań sporządzanych na grillu. Smakuje bardzo dobrze z pieczonymi ziemniakami lub z ziemniaczanym purée, z mozzarellą czy z jajkami w każdym wydaniu. Świetna także do sosów oraz zup. Ze względu na smak podobny do wędzonek przypadnie również do gustu wegetarianom i weganom.
♥ Lubimy ją za głęboki aromat i smak naturalnego dymu, za poranki z oprószonymi solą paluszkami tostowymi maczanymi w jajkach na miękko, za dymną soczewicę i pappardelle ze słonym, "wędzonym" masłem, za "odymioną" pierś z kaczki z figami i rozmarynem, a także za to, że ciągle nas sobą zaskakuje.
SKŁADNIKI: sól morska wędzona dymem bukowym, 100% naturalna.
Przechowywać z dala od źródeł ciepła i wilgoci.
Waga netto: 90g