SOS SOJOWY SUKIYAKI Z SOSEM Z RYBY LATAJĄCEJ I DASHI Z BONITO 200 ml
Poznaj produkt
Wysokiej klasy rzemieślniczy sos sojowy wykonany przez japońskiego mistrza rzemiosła Daitoku Shoyu. Wielowarstwowy, subtelny, słodko-słony, delikatnie jodowany z elegancką harmonią smaków naturalnie fermentowanego sosu sojowego, mirinu, sake, cukru trzcinowego, sosu z ryby latającej i dashi z bonito. To nie tylko baza do bulionu do sporządzenia słynnej japońskiej potrawy sukiyaki, ale także doskonały dodatek do potraw z woka, pieczeni, zup, japońskiego makaronu czy sushi... Tak smakuje sos sojowy wytwarzany metodami tradycyjnymi. Poczuj różnicę!
Zdecydowana większość ogólnie dostępnych sosów sojowych to sosy przemysłowe. Ich fermentacja jest krótka, przyśpieszona dodatkiem alkoholu i chemicznych drożdży. Fermentują oraz dojrzewają w zbiornikach aluminiowych nie dłużej niż przez trzy miesiące. Najlepsi producenci, mistrzowie rzemieślnicy, jak Daitoku Shoyu, używają otwartych zbiorników z drewna cedrowego „sugi” zamkniętych w chronionych pomieszczeniach, aby utrzymywać jakość otaczającego powietrza i bakterii na powierzchniach. Bakterie te umożliwiają fermentację zacieru „moromi” zgodnie z porami roku. Zimą "moromi" odpoczywa, wiosną się budzi i fermentuje, letnie upały sprawiają, że staje się bardzo aktywny, jesienią się wychładza.
Składniki: Sos sojowy (ziarna soi, ziarna pszenicy, sól), cukier trzcinowy, mirin, woda, sake, sos z ryby latającej - 2,30% (ryba latająca, ziarna soi, ziarna pszenicy, sól), płatki suszonej ryby bonito - 1,70% , sól.
Producent: Daitoku Shoyu Maitre artisan
Pochodzenie: Hyogo, Japonia
Waga netto: 200 ml
Po otwarciu przechowywać w lodówce.