NUGAT Z MIGDAŁEM I PISTACJĄ Z MIODEM LAWENDOWYM





Poznaj produkt
To jeden z najbardziej rozpoznawalnych specjałów francuskiej Prowansji. Wykonany w sposób rzemieślniczy przez manufakturę Manon, rozpieszcza amatorów jej nugatu od 1951 roku. Delikatny, naturalny, z lawendowym miodem z pól prowansalskich…
Nugat jest efektem połączenia gorącego syropu cukrowego i gorącego miodu z pianą z białek, które ubija się razem w kąpieli wodnej do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zależnie od wybranego smaku, dodaje się orzechy, migdały, pistacje, kandyzowane pomarańcze, cytryny, figi…
Ten, który proponujemy, wypełniony jest zblanszowanymi migdałami uprawianymi w Prowansji, pistacjami z basenu Morza Śródziemnego oraz miodem z kwiatu prowansalskiej lawendy. Dodatek naturalnego ekstraktu z ziaren wanilii wzmacnia smak miodu, równoważąc go idealnie ze smakiem orzechów. Należy do nugatów miękkich, choć ścisłych w dotyku.
W rękodzielniczej pracowni nugatu i calissons Manon, powstają produkty naturalne, bez konserwantów, dodatków, barwników i sztucznych aromatów.
♥ Lubimy go za subtelność smaku i wyrazistość zapachów. Za to, że rozpływa się w ustach, łącząc się doskonale z kruchością migdałów i pistacji. Za równowagę między smakami i jakość składników. Za lawendę i wanilię. Oraz za to, że ilekroć po niego sięgniemy, chórem wypowiadamy tę zabawną grę francuskich słów: Tu nous gâtes! [ty nu gat] … Rozpieszczasz nas! :).
SKŁADNIKI: cukier, migdały z Prowansji 24%, miód lawendowy 20%, syrop glukozowy, cukier puder, białko jaja kurzego, pistacje z basenu Morza Śródziemnego 2,4%, opłatek (skrobia ziemniaczana, woda), naturalny ekstrakt z wanilii.
Alergeny: białko jaja kurzego, migdały, pistacje.
Waga netto: 135g
W formie batonu, opakowane w przezroczystą regletkę.
Przechowywać w miejscu suchym i chłodnym: ~18°C