OLIWA Z OLIWEK AOP - NAJCZĘŚCIEJ NAGRADZANA WE FRANCJI 250 ml

Dostępność: na wyczerpaniu
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 50,00 zł 50.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Odkryj najczęściej nagradzaną oliwę z oliwek we Francji, wyprodukowaną w posiadłości Château Virant. Jest pełna smaku, gładka i wyważona, o świeżym zapachu trawy, z nutami zielonego jabłka i migdałów.

Poznaj producenta 

Château Virant to 36-hektarowa posiadłość rozciągająca się w słonecznej Prowansji. Dzięki prawdziwej pasji, długim tradycjom rodzinnym i umiejętnościom wytwórców powstają tam oliwy niezwykłe, najczęściej doceniane przez profesjonalistów od 1996 roku. Rok rocznie zdobywają najwyższe trofea w konkursach krajowych (Concours Général Agricole de Paris, Concours des huiles de la Région Sud PACA...) i międzynarodowych (Concours Olive Oil Japan, Concours London Olive Oil, Concours Mario Solinas Spain).

Oliwy, które nigdy nie zawodzą

Wytwarzane są wyłącznie z oliwek zbieranych w gajach posiadłości i tłoczonych w młynie oliwnym na terenie Château Virant. Pierwsza ekstrakcja na zimno odbywa się w ciągu 12 godzin po zbiorach. Autentyczność pochodzenia gwarantuje oznakowanie Huile d’Olive de France. To ważny wyróżnik, który pozwala producentom pozycjonować się wobec kolegów po fachu i potwierdzać jakość tego, co oferują. 

 Oliwy Château Virant sygnowane są też chronioną nazwą pochodzenia AOP Aix en Provence.

Dlaczego jeszcze właśnie ta...

Wybrana spośród wielu Extra Virgin, jasnozielona, ze złotymi refleksami, dostarcza zmysłowego wrażenia oliwy pełnej. Jest przyjemnie okrągła, gładka i doskonale zrównoważona. Charakteryzuje się bardzo niską kwasowością (<0,3%), lekką goryczką i elegancką pikantnością. Smak o bardzo długim finiszu, przejmuje szlachetne aromaty świeżej trawy, liści, zielonego jabłka i migdałów. Właśnie ta, bo jej wyrafinowanie nie jest dziełem przypadku.

Zawsze na stole w Château Virant...

O wyjątkowość smaku dba Christine Cheylan, jej brat zajmuje się uprawą oliwek. Miesza ze sobą różne odmiany, łączy ich smaki, dobiera proporcje, w poszukiwaniu oliwy doskonałej. Ta, zawsze jest obecna na ich stole:

"Jest naszą ulubioną, którą stawiamy na stół. Tą, którą wybrała cała rodzina Cheylan, uznaną przez naszą kuchnię i zatwierdzoną przez nasz stół. A w rodzinie o bardzo różnych osobowościach i wrażliwości wcale nie jest łatwo wszystkim dogodzić. W tej oliwie maczamy chleb i spożywamy jako apéritif. Gotujemy z nią rodzinne dania i nadajemy potrawom końcowy szlif. To ta, która nas łączy i którą dzielimy się z przyjaciółmi”.

...i na twoim

To najwyższa kategoria oliwy. Ze względu na bardzo niską kwasowość jest bogata w polifenole (antyoksydanty) oraz witaminę E. Wykorzystasz ją smacznie i zdrowo.

Intuicyjnie - do wszelkich rodzajów sałat i sałatek, surowych warzyw i marynat, surowych i smażonych ryb. Bardzo stabilna w gotowaniu, doskonale sprawdzi się w sporządzaniu białych i czerwonych mięs. Szczególnie wdzięczna będzie jej jagnięcina. Idealna do przystawek, przekąsek i najlepsza do zamaczania chleba z odrobiną soli gruboziarnistej. 

Przechowuj ze smakiem

Z dala od źródeł światła i ciepła. Prawidłowo przechowywana, zachowa wszystkie właściwości - walory smakowe oliwy nie ulegną zmianie, a jej potencjał, jak zapewniają producenci, zostanie zachowany nawet po upływie daty minimalnej trwałości.

Skład: 100% soku z oliwek, uzyskany z odmian Salonenque, Aglandau, Picholine, Grossane, Verdale des Bouches-du-Rhône.

Waga netto: 250ml  Zbiór z 2019 

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl