SŁONY KARMEL - Z MASŁEM BORDIER, NACRE DE SEL I WANILIĄ Z MADAGASKARU

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 37,00 zł 37.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Poznaj produkt

Zanim poszli własną drogą Nicolas i Caroline Hubert pracowali jako cukiernicy w prestiżowych restauracjach, w tym w wyróżnionej gwiazdkami Michelin. Ich własna droga rozpoczęła się w przydomowym garażu, gdzie zaczęli produkować słony karmel. Miał być powrotem do smaków dzieciństwa i odzyskać dawną autentyczność. Wszystko było robione ręcznie. Wytwarzali 6 słoików na minutę i sprzedawali na lokalnych targach.

To tam zostali dostrzeżeni i zaproszeni do współpracy przez Jean-Yves Bordier - sławę wśród producentów masła, u którego zaopatrują się wielkie nazwiska francuskiej kuchni i szefowie spoza Heksagonu. Ich dostawcą stał się także znany producent soli Les Salines de Millac, którego wyjątkowa nacre de sel -  perła soli - uszlachetniła skład karmelowego kremu.

Nacre de sel to rzadki i bardzo ceniony rodzaj prestiżowej soli fleur de sel. Obie powstają w procesie naturalnego odparowywania wody morskiej w basenach solankowych dzięki współdziałaniu promieni słonecznych i wiatru. Są zbierane ręcznie i wyłącznie z powierzchni wody. Fleur de sel - to działanie wiatru ze wschodu, wiatr zachodni, który tworzy nacre, buduje kryształki większe, bardzo geometryczne i kruche, z różowym odcieniem masy perłowej.

Nicolas i Caroline byli już nie tylko specjalistami od karmelu. Stali się symbolem wyrobów ekskluzywnych, z wysokiej klasy masłem i solą, które pozostają przy tym prostą, słodką przyjemnością na co dzień.

W słoiku lub w formie cukierków produkują dziś 20 ton karmelu rocznie, w różnych smakach. Jak się to robi można obejrzeć w bretońskim Kérantour, w ich butiku z oknem na pracownię, która zastąpiła garaż i gdzie goście mogą obserwować każdy z etapów produkcji, a potem wszystkiego spróbować.

Klasyczny krem z karmelu i słonego masła to specjał typowo bretoński – możesz też skosztować tutaj. Ten, został wyprodukowany z dodatkiem wysokogatunkowej wanilii z Madagaskaru oraz z masła o obniżonej zawartości soli.

Wykorzystasz go do naleśników, tostów śniadaniowych lub umilisz podwieczorek. Jeśli jesteś łasuchem, wiesz dobrze czym jest kanapa i łyżeczka. Ci, którzy są w stanie wykazać więcej silnej woli mogą nim wzbogacić desery na bazie jabłek, urozmaicić lody lub zainspirować się tutaj.

Lubimy go za wyjątkowo aksamitną teksturę, zasakującą gładkość i łagodność w ustach, za słodki, intensywny aromat i delikatnie słony smak. Za przyjemne nuty wanilii i doskonałą jakość składników, dzięki którym popularny, prosty krem zmienia się w szlachetny karmel. I za to, że wystarczy tylko jedna łyżeczka, żeby zastąpić z satysfakcją niejedno "coś słodkiego". 

SKŁADNIKI: cukier, syrop glukozowy, śmietanka, masło półsłone (14,25%), mleko półtłuste, cukier inwertowany (glukoza, fruktoza), masło kakaowe, sproszkowana wanilia z Madagaskaru (0,3%).

Może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, migdałów, sezamu.

Przechowywać w suchym miejscu, z dala od źródeł ciepła, po otwarciu - w lodówce.

Waga netto: 220g.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl